Home

Samlade inlägg från bokmässan 2013

I arla morgonstund

Just nu sitter jag och tittar och ut över de sörmländska och östgötska fälten, där jag har, om inte mitt hjärta så åtminstone mina bortryckta rötter. Jag är på väg mot Göteborg med buss, vilket var ett mycket dåligt val som jag inte rekommenderar någon. Det är si så där sex timmar kvar och ändå har jag suttit på samma säte i tre timmar. Jag är redan ganska utled.

Men var gör man inte för bokmässan, och för att spara ett par hundralappar?

Mässan börjar inte förrän i morgon, men de första timmarna på torsdagen är de allra bästa. Lite folk, lugnt och det finns gott om plats för att botanisera bland förlagen. Fredag eftermiddag och lördag är förlorade dagar, då kommer anstormningen utifrån och man finner sig fångad i vällande skaror och bortförd till platser man inte alls vill vara som då en våg sveper med en ut i havet.

Nåväl, jag ska gå tillbaka till mina försök att somna.

M.

Rumänien för ordet

Bokmässan närmar sig, bara en skälvande natt innan portarna öppnas vid 09:00, erfarna mässbesökare är självklart där då, dricker kaffe och dricker tidningen i DNs monter som för övrigt strax efter ett anordnar seminarium med Aris Fioretos som ska tala om varför Tyskland är bättre. Något vi alla kan enas om.

Men det är inte Tyskland som är i centrum för denna bokmässa utan Rumänien. Massvis med rumänska författare kommer till västkusten, mycket på grund av det fantastiska rumänska institutet i Stockholm, en kulturinstitution som länge har givit rum för samtida poesi och konst.

Bland författarna som kommer märk  Mircea Cărtărescu och Norman Manea, två av Rumäniens mest namnkunniga författare, samt mindre kända men lika intressanta: Gabriela Adameşteanu, Svetlana Cârstean, Marius Chivu, Daniela Crăsnaru.

Den som vill fördjupa sig i rumänsk litteratur idag tittar med fördel på rumänska institutets hemsida http://www.icr.ro/stockholm-1/, en intressant ingång finns även i dagens DN.

M.

DAG I

Det tog en halvtimma

Ja, det tog bara en halvtimma innan första bokköpet gjordes. Det blev Ruin förlags utgåva av Ovidius metamorfoser.

Det vill säga, inte helt dåligt val. En riktigt fin förlagsgärning att äntligen ge ut en komplett version av Metamorfoserna med ett riktigt göttigt index.  Staffan på förlaget berättade att bara redigeringen av indexet har tog 9 hela dagar. Jag visade min uppskattning genom att bläddra förbi på mindre än 10 sekunder.

För den som blir intresserad finns Metamorfoserna här till ett riktigt bra pris.

Metamorfoser-300x300

M. 

Hos 10TAL

Träffade på Linus Lundgren Widén från 10TAL, han tipsade om det nya numret, Bära kropp samt Olga Ravns debutdiktsamling som nu i höst kom ut på 10TAL Bok. Ravns Jag äter min själv som ljung. Flicksinne var en av förra årets mest omtalade diktsamlingar i Danmark.

Bild 2013-09-26 kl. 12.55 #2

DAG II

S von S har varit dålig på att blogga. Jag (M.) med, utan en smartphone blir det inte så kul att liveblogga, dessutom är jag ganska dålig på att blogga, hur gör man? Måste jag fota min outfit (grått, vitt svart) redovisa min diet?
Jag vet inte. Jag vill inte veta.

Igår var monterminglens dag, för den som aldrig varit på mässan innebär det att tidskrifter, förlag tar fram bibban och plastglasen. Man jagar gratis alkohol och är dålig på att mingla, men lite bättre efter några glas. Därefter parkeringsfesten, eller bakluckefesten där fina förlaget Ramus serverar vin från en baklucka. Brilljant! Även om gratisspriten inte smakar lika bra såhär dagen efter när man vaknar upp på en främmande madrass.
Nåja Göteborg är härligt, man går andra lång och avenyn och hälsar på Kolle å Adam och allting är gött och räckmacka.

Men inte allt är glam, glitter och glamour. Står just nu och lyssnar på föredraget “Kulturen och fascismen” på Debattscenen. Henrik Anstad, Åsa Lindeborg, Sven-Eric Liedman och Cathrine Sandnes. Fascismens oroväckande återtåg till Europa efter förintelsens tillfälliga vaccination. Fascism definieras här som en ideologi där det nationalistiska projektet ligger som en överbyggnad över all annan politik.
Cathrine Sandnes berättar att i princip alla i norska Fremskrittspartiet läser Atlas Shrugged av Ayn Rand. Att det är i princip omöjligt att säga tala om Fremskrittspartiet som främlingfientligt, att tala om Breivik och Fremskrittspartiet i samma mening är även det omöjligt. Samtidigt som de blivande regeringspartierna har förslag på att köra ut alla romer. Få protester kommer, rasismen normaliseras och, menar Arnstad, blir osynlig. Vilket redan skett i exempelvis Ungern. Sven-Eric Liedman påtalar att fascismen inte behöver komma i formen av ett parti, utan kan även växa inom en byråkrati, en maktinstitution – exempelvis registreringen av romer. Fascismen är en struktur inflikar Åsa Lindeborg.

M.

DAG IV

Top 10 från bokmässan 2013

Nåväl, en liten onumrerad topp 10-lista över roliga saker på bokmässan kan vi i alla fall åstadkomma.

  • Torsdagens montermingel
  • Mircea Cărtărescu son fäller Norman Manea som är på väg upp för ett samtal.
  • Philip Stålhandske pekar finger åt Jimmy Åkesson och blir upptryckt mot väggen av säkerhetsman
  • Höra Horace Engdahl och Lotta Lotass samtala om Atterbom och Olof Rudbeck
  • Olga Ravns läsning i Rum för poesi
  • Aase Berg och Ioana Nicolaie samtal om graviditet och lyrik
  • Förlaget Ruins 10års-jubileum
  • Vegokorv fredag 02:30
  • Ramus parkeringefest på torsdagen
  • Höra Nina Burton tala om Lotten von Kræmer

M. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s