Jag har inte läst ANSVARET ANSVARET ANSVARET ANSVARET av Joar Tiberg. Det är något som jag aldrig kommer att göra. Jag lovar och svär. Det finns inte någon speciell anledning, det bara råkar vara så. Ingen värdering i det.

Jag kan ändå prata om ANSVARET ANSVARET ANSVARET ANSVARET av Joar Tiberg. Eller skriva. Jag har inte läst, men jag har bläddrat, känt, tittat. Strukit förutsägbart med fingertoppar. Allt började i biblioteket, där den låg. På ett bord (ett bokbord). Jag vet nu hur boken ser ut (den ser tjock ut). Den väger rätt mycket. ANSVARET ANSVARET ANSVARET ANSVARET av Joar Tiberg är skittjock och skittung – så enkelt är det. En diktsamling. Varje sida är numrerad med siffran 7. Med detta vill ANSVARET ANSVARET ANSVARET ANSVARET av Joar Tiberg (och antagligen Joar Tiberg själv, men det är bara spekulation) säga någonting: Jag har skrivit en väldigt tjock bok. Alla sidor är sida 7. Den första sidan är sida 7. Sida 354, om den finns, är sida 7. Den sista med. Så är det. Så kan jag göra med min text. Är det inte fyndigt?

På sida nummer 7 i ANSVARET ANSVARET ANSVARET ANSVARET av Joar Tiberg så står det ”en ren text”. Inget annat. På nästa sida, sida 7, högt upp till vänster, så står det ”jag ska gå upp våldsamt i vikt”. Resten av sidan: vit förutom den svarta 7:an centrerad längst ner. Bläddrar vi framåt säg 40 sidor så kan vi på sida 7 läsa ”jag är trött på ost, jag vill ha korv”. Det är allt. Två sidor tidigare, på sida 7, har Joar Tiberg skrivit ”jag har inte en sinnesjukdom”.

Varför just sida 7, Joar Tiberg? Varför just sida 7?

För att ha skrivit en så tjock bok så har Joar Tiberg skrivit väldigt lite.

Det är sällan som jag tänker på paginering. Jag använder aldrig ordet paginering när jag pratar. Sidnumrering – det händer. Men bara ibland. Paginering däremot, det vet jag knappt hur man uttalar. Det är inget jag sysslar med. Jag numrerar inte sidorna som jag själv skriver. De sidor som jag ibland lyckas skriva. Detta är, i mitt huvud, ett jobb för andra; redaktioner, fantasiförlag, fantasiformgivare och så vidare. Lars Fuckin’ Sundh på Modernista. ”De som bestämmer.” Kanske också ett jobb för sidorna själva. Något som bestäms av returtangenten, mellanslagen, radavstånden, texten, Word. Något bortom min kontroll. Kan jag verkligen bestämma sånt? Joar Tiberg? Är det egentligen ”inom” min kontroll eller måste jag vara typ du?

Måste jag vara typ Joar Tiberg?

En sida behöver inte skrivas för att vara en sida. En tom sida kan också numreras. Om jag säger att jag skrev 40 sidor igår så kan det betyda att jag skrev ett ord på varje, att jag skrev 40 ord, visst är det så Joar Tiberg? Jag kanske skrev ett halvt ord på varje. Till och med.

Om jag numrerar ett omslag, blir det en sida då, Joar Tiberg? Om jag numrerar ett lönnlöv?

Vad är det Joar Tibergs ANSVARET ANSVARET ANSVARET ANSVARET vill säga läsaren? På sida 7 läser jag ”jag vill inte slå någon jävel med häpnad”.

Jag vill inte veta någonting om Joar Tiberg. Det bara är så. Varför är det så Joar Tiberg?

På sida 7 finns bara 1 ord. På sida 7 finns det 48 ord, varav 2 kursiverade: ”vid”, ”krasande”. På sida 7 finns ett ord i fetstil, ”handlar”, på sidan efter, sida 7, finns ytterligare två: ”det” och ”det”.

Det slutar såklart med att jag läser ANSVARET ANSVARET ANSVARET ANSVARET av Joar Tiberg. Typsnittet är Indigo. Jag kan ingenting om Indigo. Jag läser sida 7 efter sida 7 i flera timmar, ja det tar nästan hela natten. Sida 7 äger min odelade uppmärksamhet hela natten. Mer eller mindre.

Jag gör ett hundöra på sida 7, en bläckanteckning i marginalen på sida 7. Det sistnämnda är ett skämt. Det är faktiskt en biblioteksbok. Jag ringar inte in siffran 7 på sida 7.

Det där att jag läste hela natten är också ett skämt. Jag tyckte det var lite kul.

Jag googlar ANSVARET ANSVARET ANSVARET ANSVARET av Joar Tiberg. Tydligen är boken cirka 370 sidor. Det säger DN.

Min favoritsida i ANSVARET ANSVARET ANSVARET ANSVARET av Joar Tiberg är definitivt sida 7, den är skitbra.

Det händer att till exempel redaktörer på litterära tidskrifter utan att fråga mig ändrar till exempel en inledande gemen till en versal, i en titel, förslagsvis. Tar bort en kursivering eller två utan att säga till. Jag tror inte att detta händer dig Joar Tiberg. Jag tror att Albert Bonnier dansar efter din så kallade pipa. Jag blundar, tänker mig en Albert Bonnier som dansar efter en så kallad pipa.

På sida 7 läser jag ”o s v”. På sista sidan, sidan 7, läser jag ”Allting är sant”. Självklart är det inte det, för det första så ljuger ju till exempel sidnumreringen.

Paginera är ett verb. Det betyder att förse en sida med ett sidnummer. Joar Tiberg kunde välja 7.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s