”The face opens the primordial discourse whose first word is obligation”, Levinas.

Okej, skoja bara. Men bokmässan 2015 bestod av sjukt mycket ansikten och det är en fullkomligt utpumpad chefredaktör som åkt tillbaka till Malmö nu, (och ja: tänker att det var typ det Levinas menade!).

Skärmavbild 2015-09-27 kl. 10.46.21

Torsdag – de två gamla litteraterna-rävarna Nils Järvinen och Hannah Ohlén ville inget hellre än att komma igång med mässandet.

I torsdags morse satte jag mig i en Volkswagen med peppade andraårs-elever från Skurups skrivarlinje påväg till Göteborg. Har inte blivit så att jag kommit iväg tidigare år, men hade en ganska klar bild av vad jag väntade mig: en infernalisk centrifug av ansikten, bekanta, antingen för att litteraturintresserade vänner samlats från hela landet eller för att det är fullt av kändisar. Vidare en uppsjö av mer eller mindre lockande böcker, gratis alkohol och omfattande efterfester. Tänker nu att ja – det blev ungefär så.

Skärmavbild 2015-09-27 kl. 10.48.28

En tydningen Hall of Fame: Mats O. och Anna Lundvik minglar. 

Skärmavbild 2015-09-27 kl. 10.48.41

Tydningen minns så klart också Henry Song. Här sitter han på Bonniers fest, känns typ Lost in Translation.

Måste medge att mässans ganska pinsamma fadäs med Balassiinstitutet, dvs. Ungerns regering, förblev – för mig – en ganska abstrakt händelse. För många förblev denna katastrofala regerings intrång blott en sarkastisk min över mingelmunnarna, även om ganska mäktiga (enligt Schottenius) manifestationer genomfördes under fredagen och även om Masha Gessen får berömmas för sitt tydliga ställningstagande under invigningen. Och givetvis var det en besvikelse att gå miste om flera spännande ungerska röster (Nádas, Krasznahorkai…) som avböjde att medverka.

Skärmavbild 2015-09-27 kl. 10.48.14

Dag två kom chefredaktör nr. två med vår huspoet Elin Kvicklund. Dream team fullbordas med Zara Kjellner (aka @expressenkultur) som medverkade i senaste numret! 

Som “debutant” på bokmässan känner jag i efterhand viss dubbelhet.

Jag tänker att, å ena sidan: ibland är det inte lätt att ignorera en besk bismak av det lite perversa i detta homogena kulturmingelklimat. I de ögonblick då det hela känns som virtuoser i entreprenörskap är det svårt att inte känna viss leda, och det är inte heller lätt att ignorera vad de vulgärt dyra inträdena och monterplatserna gör med litteraturens topografi. Den finns där på flera sätt, känslan av att det är ganska svårt att andas. 

Skärmavbild 2015-09-27 kl. 10.48.22

Elis Burrau (som står och trasslar in sig i dialoger med idrottare) och Andreas Bertman – båda har SÅ KLART medverkat i Tydningen.  

Och å andra sidan: är tacksam över att ha fått träffa så mycket fina människor, smitt stora litterära planer, läst poesi på Burger King och fått gate-kraschat Natur & Kulturs middag. Och överlag är det ändå fint att få varit en del av en enda lång fest där alla samlas runt en passion för att läsa och skriva. As simple as that. 

Önskar dock att jag tillbringat mer tid på Rum för Poesi, vilket känns som ett hållbart och fint koncept, och mindre tid åt att betrakta Kjell Espmarks trötta metaforer vagga Horace till sömns på ett seminarium om Ekelöf. Eller, att jag ägnat mer tid åt att lyssna på t.ex. Karin Johannisson än åt gratis sherry.

Skärmavbild 2015-09-27 kl. 10.46.14

/

David Zimmerman

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s